luni, 27 august 2012

Ceaiurile si traditia



Ceaiul este o bautura preferata de oameni de mai multe decenii, efectele lui benefice fiind cunoscute foarte bine in zilele noastre. Cand punem un pliculet de ceai in cana, rar stam sa ne gandim ce drum lung au parcurs acele frunze de ceai pana noi le-am cumparat din magazin. Unde se cultiva in zilele noastre, prin ce difera intre ele, cum ar fii ceaiul rooibos de ceaiul alb. Fiecare numindu-se diferit, dar ce se ascunde in spatele acestor nume?

Frunzele de ceai culese sunt pregatite in doua feluri pentru consumare. Prima metoda consta in faptul ca sunt culese si pregatite manual, astea vor fi ceaiurile mai scumpe si mai gustoase, iar a doua metoda consta in culegerea cu diferite aparate din care se vor face ceaiurile filtrate.
Pregatirea frunzelor are mai multe etape pana sa ajunga la consumatori. Dupa culegere se indeparteaza umiditatea din frunze. Aceasta etapa se  face de fapt prin ofilire la aer. Urmeaza invartirea, fermentatia, iar la urma uscarea.

Consumul de ceaiuri medicinale are un trecut foarte adanc, deci nu este de mirare ca ii apartin o serie de obiceiuri. Daca ne gandim bine ca nu este totuna cat timp lasam pliculetul in apa fierbinte, atunci o sa intelegem ca o schimbare mica poate strica gustul ceaiului. De aceea a avut intotdeauna un “ritual” prin care expertii incercau sa aduca tot cei mai bun dintr-un ceai.

Ceaiul de musetel - bun la toate

Musetelul este o floare, pe cat de frumoasa si firava, pe atat de benefica sanatatii noastre. Aceasta a intrat in categoria plantelor medicinale deoarece poate trata afectiuni simple incepand de la iritatii ale pielii pana la ulcer gastric, balonare si dureri menstruale .
Florile de musetel au efect calmant, antiinflamator , antiseptic, emolient, antialergic si cicatrizant. Sub diferite forme - ceai, cataplasme, bai cu abur, unguent - florile de musetel sunt un medicament bun la toate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu